Menu
Goedkoopste van BelgiëGrootste aanbod BordeauxPer losse fles te bestellenOptimale stockage conditiesPersoonlijk adviesGewaarborgde afkomstVerzorgde levering

Rias Baixas

Deze appellatie, gelegen in het noordwesten van Spanje, ligt aan de zuidelijke kant van de provincie Galicië, aan de kust. Het dankt zijn naam aan de 4 Rias (estuariums) die er op een lager gedeelte (Baixas) gelegen is langs het water. Hier maken ze van de beste witte Spaanse wijnen, ideaal bij het zonnige weer in deze periode.
De wijnbouw is hier al eeuwen aanwezig, maar vooral vanaf de jaren 80 geraakt de streek bekend omdat Spanje dan aan deze streek een eigen appellatie geeft genaamd “Albariño” naar de alom aanwezige druif. Deze appellatie verandert echter in 1988 nog van naam, wanneer Spanje toetreedt tot de Europese Unie, die niet toelaat dat een appellatie de naam van een druivenras krijgt. Zo wordt de nieuwe naam van de appellatie voor deze regio “Rias Baixas”, en er zijn maar liefst 12 druivenrassen toegelaten om deze benaming te gebruiken, hoewel de aanplant 90% Albariño is, en de wijn dus meestal zelfs bestaat uit 100% Albariño.

Deze druif is hier dus koning, en is, dankzij zijn karakteristieken, perfect aangepast aan deze bodem en het klimaat: hij kan enerzijds makkelijk suiker aanmaken, en dus voor alcohol zorgen, maar wat eerder uitzonderlijk is, is dat hij tegelijk een zeer hoge aciditeit (zuurtegraad) behoudt. Dit geeft de wijn dus een opmerkelijke smaak en evenwicht. De frisse invloed van de ligging aan de zee en de minerale toets zorgen bovendien voor een extra dimensie aan de wijnen.
Onze selectie komt van een familiaal bedrijf, de famillie Pineiro Cores, die reeds generaties wijn maakt in deze streek en progressief de kwaliteit verbeterd. De Bodega heet Adegas Gran Vinum en wij bieden u van dit huis twee wijnen in diverse stijl aan, te combineren met verschillende gerechten of zomaar als aperitief.

Klik hier om de wijnen van Agedas Gran Vinum te bestellen.