Menu
Goedkoopste van BelgiëGrootste aanbod BordeauxPer losse fles te bestellenOptimale stockage conditiesPersoonlijk adviesGewaarborgde afkomstVerzorgde levering

De fijnste Franse wijnen tegen de beste prijs

Primeurwijnen 2017

We kunnen niet omheen de periode vorst die Bordeaux gehad heeft op 27 en 28 april en hierdoor gemiddeld 40% van de jaarlijkse productie verloor.
Sommigen hebben geen wijn gemaakt, andere hebben een normaal jaar. Het dateert van jaargang 1991 dat er nog zo’n vorst geweest is en dan was deze meer algemeen, maar minder geweldig.
De Châteaus kunnen opgedeeld worden in drie categorieën:
  1. Zij die geen vorst hebben gehad, zoals het plateau van Pomerol en de Châteaus met wijngaarden langs de Gironde (rive gauche) (Margaux, St Julien, Pauillac, St Estephe).
  2. Zij waarvan enkel de beste percelen gespaard zijn gebleven en goede wijn hebben.
  3. Zij die enkel druiven hadden van de 2de generatie (tweede scheut), welke 3 weken achterstand hadden en nooit rijp geworden zijn. Deze wijnen stellen wij uiteraard niet voor.
 
De sleutel van het succes in 2017 was:
  1. De druiven van de tweede generatie te isoleren en niet te gebruiken. Er was een verschil in rijpheid van 3 weken en ze zijn nooit rijp geworden. Stéphane Derenoncourt consulteerde deze 2de generatie druiven niet te gebruiken en te markeren in de wijngaard zodat de plukkers wisten welke van de 1ste generatie waren. De druiven van de 1ste generatie zijn zeer goed rijp geworden, met een goede zuurtegraad, een lager alcoholisch potentieel maar met elegante tannines.
  2. Niet teveel hout gebruiken. 2017 zijn wijnen met elegantie, frisheid en lengte, maar minder krachtig dan 2015 en 2016. Ze worden vergeleken met 2008 en hebben een mooie souplesse.
  3. Paradoxaal hebben sommige domeinen een zeer mooie wijn doordat hun wijn enkel van de mooiste terroirs komt die niet door de vorst werden aangetast en deze zijn dus van heel hoge kwaliteit.
 
François Mitjaville omschrijft 2017 als “un millésime ravissant du fruit”, m.a.w. met veel verrukkelijk fruit, “avec un fruit mûr mais pas dans l’opulence”, een krokant rijpe stijl zonder opulent te zijn, maar eerder teder en gracieus. Charmante en complexe wijnen dus met middelmatige kracht maar met mooi rijp fruit en veel finesse.
 

Laatste kans om jaargang 2017 nog ‘in primeur’ te bestellen.

Zoals elk jaar gaan we begin april de nieuwe jaargang (2018) proeven ‘in primeur’ in Bordeaux. Daarna komen de kastelen van april tot juni gaandeweg uit met hun prijzen. Deze zullen we stapsgewijs op onze site aanbieden. Vandaar dat het de laatste maand is (tot einde maart) dat u de wijnen van 2017 nog kunt aankopen tegen interessante primeurprijzen. Bestel snel, want vanaf april moeten ze plaatsmaken voor de nieuwe primeurs (en komen ze terecht bij de stockwijnen aan de normale, duurdere prijs)

 

Bekijk hier de volledige lijst!

Nieuws