Menu
Goedkoopste van BelgiëGrootste aanbod BordeauxPer losse fles te bestellenOptimale stockage conditiesPersoonlijk adviesGewaarborgde afkomstVerzorgde levering

De fijnste Franse wijnen tegen de beste prijs

Tip van de maand

Nu we meer tijd dan anders thuis spenderen, groeit de nood en vraag naar drinkwijnen voor elke dag. Een kasteel dat al sinds jaren heerlijke wijnen maakt is Ch. de Bouchet, gelegen in de regio Entre-deux-Mers, op een tiental kilometer van St. Emilion. 
 

Voorverkoop Paul Jaboulet Aîné 2018

De nieuwe jaargang 2018 van Dom. Paul Jaboulet Aîné kan nu besteld worden in primeur.
 
We hebben deze wijnen niet kunnen proeven, maar de journalisten zijn zeer positief over de kwaliteit van de jaargang. Jeb Dunnuck omschrijft deze als 'encore un millésime sensationnel pour la région'.
 

 

Bordeaux primeur 2018

Door zijn klimatologische omstandigheden is 2018 alvast historisch te noemen: het is een jaargang vol excessen.
Een equivalent van één jaar regen is gevallen in de periode tussen november 2017 en juni 2018, met tot gevolg een nooit geziene druk van meeldauw in de wijngaard. De overheersing van de meeldauw in de maanden juni tot 15 juli was dermate hoog, dat een zeer actieve interventie en bestrijding nodig was. Zij die biologische en biodynamische principes volgden, verloren hierdoor soms tot 85% van de oogst. De conventionele wijnbouwers konden de ziekte makkelijker bestrijden. Zelfs al heeft deze hevige druk van meeldauw voor veel stress en frustratie gezorgd, finaal lijkt het slechts een anekdote voor de kwaliteit van de jaargang.
 
In juli 2018 ging men immers over van de hel naar de hemel : een periode van excessieve warmte en droogte is gestart, deze heeft de situatie in de wijngaard met grote snelheid verbeterd. In de maanden juli en augustus viel er quasi geen neerslag en heersten gemiddelde temperaturen van 29° overdag, (2018 was één van de warmste en droogste zomers ooit na 2005). De wijnstokken konden de droogte makkelijk aan, gezien er voldoende reserves in de bodem waren opgebouwd, vooral de terroirs met een spons-effect (klei, kalk) hadden hier een voordeel. Men zou zich in dit geval aan een zeer rijpe (overrijpe) jaargang verwachten, maar deze nieuwe jaargang is dus zeer moeilijk te vergelijken met de andere.  De aciditeit is in 2018 lager dan in 2016, 2010 en 2005, maar hoger dan in de 2015, 2009 en 2003. De combinatie van droge warme dagen en zeer frisse nachten heeft geleid tot unieke wijnen met veel materie, en tevens een heel mooie frisheid in het fruit maar zonder te warme of alcoholische indrukken.
 
De oogst tenslotte kon zeer comfortabel gebeuren binnen een groot tijdsvenster, gezien het fantastische nazomerweer in september en oktober. De pluk kon “à la carte” gebeuren, afhankelijk van de rijpheid van de percelen, verschillende passages of verschillende tijdstippen waren mogelijk, afhankelijk van de rijpheid van de schil en het suikergehalte in het sap, maar ook de rijpheid van de pitten. Het belangrijkste was de sensualiteit van de jaargang te behouden, de rijpe tannines, zonder daarbij het aromatische en de puurheid van het fruit te verliezen.
 
Eenmaal de oogst was binnengehaald, was het spel nog niet gespeeld. Opnieuw moesten er belangrijke beslissingen genomen worden, er diende tijdens de vinificatie goed opgepast te worden dat de alcoholpercentages niet te hoog werden, de extractie niet te ver werd gedreven (de bessen waren klein maar zeer intens qua materie en smaak) en de mooie frisheid werd behouden. Vandaar dat sommige wijnbouwers spreken van een “technische jaargang”.
 
Ondanks de moeilijkheden die de wijnbouwers hebben gehad, zijn de belangrijke voorwaarden voor een topjaar (homogene bloei, droge en warme zomer, gelijke rijping en een mooie nazomer) voldaan. Op de grote terroirs op de linkeroever (Graves, Pessac Léognan maar ook in gans de Medoc),  zijn de cabernet sauvignons van magnifieke kwaliteit, maar ook op de kleigronden in Pomerol en de kalk-klei terroirs van Saint Emilion werden sublieme wijnen gemaakt. Bij deze laatste twee waren de cabernet francs van nooit gezien kwaliteit, en dragen ze bij tot extreem goede wijnen.
 
2018 is voor mij een zeer complete jaargang, met enorm intense kleuren (paars violet), zeer aromatische impressies in de neus, een volle en tegelijk expliciete en sensuele smaak, rijpe, zijdeachtige en presente tannines in combinatie met levendigheid en lengte. Wat kan men nog meer wensen? Ik kan u deze 2018 dan ook ten volle aanbevelen.
 
Peter Lesage

Bekijk hier de volledige lijst!