Menu
Goedkoopste van BelgiëGrootste aanbod BordeauxPer losse fles te bestellenOptimale stockage conditiesPersoonlijk adviesGewaarborgde afkomstVerzorgde levering

Château van de maand

Tertre Roteboeuf


St Emilion Grand Cru
Opp. : 6 ha  
Aanplant : 85% merlot, 15% cabernet franc
27.000 flessen per jaar

Deze maand plaatsen we een opmerkelijke persoon en domein in de kijker! Historisch bestaat het domein al sinds 1730, en in 1961 kwam het in handen van François Mitjavile’s vrouw. Toen heette het domein nog Le Tertre, maar François Mitjavile, actuele wijnmaker op het domein, voegde er de naam Roteboeuf aan toe om verwarring te vermijden met Ch du Tertre in Margaux. Hij start met zijn eerste jaargang in 1978 en het eerste wat Mitjavile deed was de wijn laten ouderen op 100% nieuwe eik, een praktijk die nog steeds actueel is.

François Mitjavile, filosoof en eigenzinnig van aard, heeft zo zijn eigen ideeën over vinificatie: Hij is een zeer grote voorstander van een ver doorgedreven rijpheid, waarbij deze grenst aan het “decadente”, en hij kan wegens de kleine oogst, inderdaad wachten tot het ultieme moment van de oogst omdat alles in 1 dag kan worden binnengehaald. Toch zijn de wijnen van Tertre Roteboeuf niet overrijp, want ze hebben dankzij het iets frissere terroir een zeldzame frisheid die lange bewaring verzekert. De late oogst zorgt volgens Mitjavile tevens voor een verzachting van de tannines en de pitten dienen de smaak te hebben van een gebrande koffie. En dit is nu trouwens de typische neus van de wijnen van Mitjavile, samen met een heerlijke, licht exotische smaak en een lekkere frisheid.

De eerste fermentatie gebeurt nog steeds in de oude wijnkelder in betonnen kuipen, alle druiven worden samen gevinifieerd dooréén vanaf het eerste moment, er wordt geen tweede wijn gemaakt (“ mijn terroir is overal even groots”) en de wijnstokken staan zeer dicht tegen de grond ( waardoor ze toch 1° warmer hebben dan de traditionele hoogte van Bordeaux). Kortom, tegen alle modes in en contrasterend tegenover alle producenten produceert Mitjavile op zijn eigen manier elk jaar een topwijn waar echte liefhebbers wereldwijd naar zoeken. De wijnen starten van opmerkelijk rijpe, gezonde en zuivere bessen en hebben al die moderne technieken niet nodig om grootse wijn te produceren. Bovendien weigert Mitjavile deel te nemen aan het klassement van St Emilion, doch door de kwaliteit wordt de wijn toch beschouwd als één van de beste van St Emilion.

 

We hebben nog onze hand kunnen leggen op enkele kisten van 2015 (topjaar en score WA 98/100). Wees er snel bij want OP=OP. Ter gelegenheid van “wijn van de maand” bieden we 11+1 op alle jaargangen. Ook andere jaargangen zijn interessant want Mitjavile wil steeds dat zijn wijn de typiciteit van het jaar reflecteert.

 

OP ONDERSTAANDE WIJN GELDT DE ACTIE 11 + 1 GRATIS TEM. 15/11/2017

Tertre Roteboeuf

2011 : Prijs : € 217.79 per fles (btw incl.). Klik hier.

2012 : Prijs : € 195.20 per fles (btw incl.). Klik hier.

2015 : Prijs : € 230.08 per fles (btw incl.). Klik hier.