Menu
Goedkoopste van BelgiëGrootste aanbod BordeauxPer losse fles te bestellenOptimale stockage conditiesPersoonlijk adviesGewaarborgde afkomstVerzorgde levering

Appelatie van de maand februari: Lirac

Oppervlakte : 771ha

Productie : 24.370 hl/ha, waarvan 87% rood, 10% wit, 3% rosé

Deze appelatie, die sinds 1947 als dusdanig is erkend, is één van de kleinste crus van de Rhône. De regio ligt aan de overkant van Châteauneuf-du-Pape en 15 km ten noordwesten van Avignon. Er worden zowel rode, witte als roséwijnen gemaakt die geproduceerd mogen worden met druiven afkomstig uit de gemeentes Roquemaure, St. Laurent-des-Arbres, St.Geniès-de-Canolas en Lirac zelf. Aan de rand van de AOC, vooral in de gemeente Lirac, zijn de wijnstokken aangeplant op de kalkhoudende plateaus van de Gard, die bedekt zijn met rode klei en grind. Dit goed gedraineerde terroir zorgt voor krachtige wijnen met solide tannines en groot potentieel. In het centrum van het wijngebied (bijv. St.Laurent-des-Arbres) liggen de wijngaarden op alluviale terrassen van de Rhône, die bestaan uit kwartsrolkeien en rode klei op zandgrond. De helling van deze terrassen bestaan uit zandgrond met kleine keien en leveren wijnen die fijner en minder tanninerijk zijn. Dankzij de diversiteit van de bodem en het mediterrane klimaat van appelatie, kunnen tal van druivenrassen hier goed gedijen en tot volle uiting komen : Grenache, syrah, mourvèdre en cinsault op de kleihoudende plateaus waar zij hun kracht halen voor mooi gestructureerde wijnen. Grenache, syrah en cinsault voor de roséwijnen groeien op de zanderige bodems. De witte druivenrassen zijn Grenache blanc, bourboulenc, rousanne, clairette, en in mindere mate marsanne en viognier of picpoul. Deze staan op de schrale garrigueterroirs. De rode wijnen hebben robijnrode, donkere kleuren en aroma’s van rode en zwarte vruchten, kreupelhout en kruiden. De witte wijnen zijn helder met florale en fruitige aroma’s in de neus. Ze zijn zeer fijn, delicaat en fris.

Onze selectie binnen deze appelatie komt van het bekende Dom. De La Mordorée. De filosofie van dit familiale domein is om zo’n perfect mogelijke wijnen te maken. Sinds jaargang 2013 zijn alle wijnen hier bio gecertifieerd.

De witte Lirac is een zeer aromatische en complexe wijn, gemaakt van 30% Grenache, 20% clairette, 10% viognier, 10% rousanne, 10% marsanne, 10% picpoul en nog 10% overige. De druiven zijn afkomstig van gemiddeld 40 jaar oude wijnstokken. In de neus heeft hij witte vruchten, perzik, peer, abrikoos en citrus, maar ook iris en acacia. De smaak is rond, zeer fruitig en intens, lang en elegant fris. Ideaal bij vis, schaaldieren of als aperitief.

Bij de rode hebben we twee cuves. De Lirac ‘La Dame Rousse’ is gevinifieerd op 100% inox, en gemaakt van 50% Grenache en 50% syrah van wijnstokken van gemiddeld 40 jaar oud. De neus heeft aroma’s van aardbei en pruim, viooltjes en een licht gegrilde toets. In de mond is de wijn vettig, fijn fruiting, lang en fris. Ideaal bij gegrild vlees en Aziatische schotels.

Lirac ‘La Reine des Bois’ is gemaakt van 30% Grenache, 40% mourvèdre en 40% syrah, en kan de vergelijking aan met een Châteauneuf-du-Pape. Hij is weelderiger en complexer, wordt gerijpt op eik (30%) en is de topwijn van het domein. Kan 8 à 12 jaar bewaren. Ideaal bij gerechten in saus, wild- en kaasschotels. Deze topwijn biedt echt veel waar voor uw geld.